Pehme iirise kohupiima purukook vaarikatega

Pehme iirise kohupiima purukook vaarikatega

Pehme iirise kohupiima purukook vaarikatega

Pehme iirise kohupiima purukook vaarikatega

See kook on suur hitt, kui kokku tuleb terve pere. Laste lemmikud iirised on ka täiskasvanute jaoks kohvikõrvane lemmik. Vaarikate särtsakus tasakaalustab aga iiriste magusat maitset. Kasuta selles retseptis kindlasti Alma traditsioonilist koorest kohupiima, mis tagab suussulavalt mahlase ja mõnusalt koheva tulemuse.

8 portsjonit
45 min
11 rating

Koostisosad8 portsjonit

Põhi

250 g
jahu
½ tl
küpsetuspulbrit
150 g
65 g
suhkrut
50 g
pehmet iirist
30 g
pehmet iirist hiljem peale raputamiseks (valikuline)

Täidis

3 tk
muna
3 pakk
85 g
suhkrut
125 g
vaarikaid

Valmistamine

  1. Haki külmast võist väiksed kuubikud ning mõõda kaussi välja suhkur, jahu ja küpsetuspulber, segades kuivained omavahel läbi. Nüüd pane sinna peale või kuubikud ning näpi läbi, kuniks on purutaoline mass. Pane ahi sooja 180 kraadi peale ning kata 25x20 suurune ahjuplaat küpsetuspaberiga.
  2. Klopi omavahel kokku suhkur ja munad, lisa kohupiim ning sega komponendid omavahel läbi. Haki iirised, 50 g väiksemateks tükkideks.
  3. Vala ca pool purust küpsetusplaadi põhja ning patsuta kergelt pealt, et puru oleks omavahel veidi tihkemalt koos, pane põhjale eelnevalt hakitud iirised ning tõsta alguses spaatli või lusikaga peale kohupiim, nii jäävad iirisetükid põhja mitte ei segune kohupiimaga. Lisa kohupiima peale vaarikad, kui vaarikad on väga suured siis soovitan teha nad pooleks, nii jagub neid igasse ampsu täpselt parasjagu. Nüüd raputa peale ühtlaselt ülejäänud puru ning pane ahju ca 25 min küpsema.
  4. Kui oled koogi ahjust välja võtnud ning lasknud sellel ka veidike jahtuda, võid peale raputada lisandina pehmeid iiriseid, mille oled samuti väikesteks tükkideks hakkinud, samas lihtsam on muidugi näpu vahel purutaoliseks pudistada, pehme iirisega on see kerge.
  5. Ja nüüd on maitsmise aeg, iiris põhjas on nii mõnusalt sulanud ning koorene kohupiim on justkui samasugune nagu mäletad lapsepõlvest, selline nagu vanaema Maali kookides alati oli ja mida tänaseni heldimusega meenutad. Vaarikas annab magusale mõnusa särtsaka meki, ei oskagi nagu midagi muud tahta, kui olla lihtsalt siin ja praegu, õnnelik!
  6. Nipikas! Kui teie peres on erilised maiasmokad ja teised jällegi mitte niiväga siis saab iirisepuru mille hiljem lisad pudistada peale ka näiteks poolele koogile.
  7. Retsepti autor:

  8. Marjaana Vaher

Leia rohkem?

Leia rohkem retsepte.