2020 aastal võtsime Valios vastu otsuse vähendada oma plastikoguseid ning tõime poelettidele Alma täispiimajogurti, mis oli esimene tooteseeria oma kategoorias, kus jätsime lisaplastikkaane lisamata. Üleminek osutus edukaks ning laiendasime seda lähenemist veelgi, ent see avas ukse ühele väikesele nüansile – kuidas saame aidata hoida suuremate jogurtite värskust, mida inimesed ühe korraga reeglina ära ei söö?
Nii tulimegi ideele jagada jogurtisõpradele koduseks kasutamiseks mõeldud Alma korduvkasutatavaid kaasi, millega saaks juba avatud topsi taas mugavalt sulgeda, et pikendada avatud toote säilivusaega ja vähendada toiduraiskamist! Aga veel enne tuli testida, kas need ka päriselt oodatud moel toimivad.
Suur jogurtitest: kas silikoonkaas aitab jogurtil kauem värske püsida? Selleks jätsime meie laborisse kaks Alma täispiimajogurtit, millest üks oli kaetud silikoonkaanega, teine aga mitte. Jälgisime jogurteid kümne päeva vältel, et märgata millist mõju erinev säilitamine neile avaldab. Kümne päeva möödumisel kasvas lahtisele jogurtile hallitus, ent silikoonkaanega õhukindlalt suletud jogurt oli endiselt värske.
Jogurti eluiga külmikus sõltubki suuresti just sellest, kas see on avatud või mitte. Kuna külmkapis saavad korraga kokku erinevad toitaineid ning seepärast ei ole sealne õhk kunagi mikrobioloogiliselt puhas, on avatud toodetel suur oht ristsaaste tekkimiseks. See omakorda põhjustab nende kiiremat riknemist. Just sellepärast ongi oluline poolikuks jäänud jogurt korduvkasutatava kaane abil õhukindlalt sulgeda.
Õhukindlalt suletuna võib jogurt külmikus värskena püsida ka mitmeid päevi pärast lõpukuupäeva möödumist, kuna sealsed piimhappebakterid toimivad säilitusainetena. Avatud jogurt tuleks aga ära süüa maksimaalselt 5-7 päeva jooksul – lahtiselt bakterid hävinevad ning jogurtis võib hakata vohama hallitus.
Mida saad lisaks õhukindlale sulgemisele veel teha, et võimalikult vähe piimatooteid raisku läheks?
1. Piimatooted toasooja ei talu! Mida täpsemalt piimatoote ideaalsele säilitustemperatuurile seda pidevalt hoida, seda tõenäolisemalt säilitab see oma kvaliteedi ka pärast säilivuskuupäeva möödumist.
2. Paiguta piimatooted külmiku keskosasse! Kuna külmiku uks käib pidevalt lahti-kinni, siis pole seal õige temperatuur tagatud ning piimatooted kipuvad kiiremini riknema. Piimatoodete säilivusaja pikendamiseks peaks neid hoidma hoopistükkis külmiku keskosas, seal on temperatuur kõige jahedam ja ühtlasem.
3. Kui on kahtlus, siis testi! Piima värskust saab hinnata kolme näitaja alusel – lõhn, maitse ja konsistents. Kui toote lõhn, maitse ega konsistents ei viita riknemisele, siis võib toodet julgelt ka pärast pakendil märgitud kuupäeva tarvitada.