2/1/2022

Kuidas haiguste kõrgperioodil oma immuunsust tugevana hoida?

Enamus eestlasi läheb kõige kargematele talveilmadele vastu otsakorral D-vitamiini varudega. Mida külmemaks ilmad lähevad, seda olulisem on täiendada oma igapäevast menüüd vitamiinirikaste toitudega, et haiguste perioodil oma immuunsust tugevana hoida.

D-vitamiini sünteesib inimese nahk päikesest saadava UVB-kiirguse toimel, kuid Eesti kliimas on selleks piisav kiirguse kogus saadaval vaid mai keskpaigast septembri alguseni. Kuna sünteesi toimumine sõltub päikesekiirguse langemisnurgast maapinnale, ei pruugi näiteks kuumal suveõhtul sünteesi toimuda, kuigi päike võib veel soe tunduda. Seetõttu suvel päikese käes viibimisest üksi ei piisa, et organismi terve aasta vältel tugevana hoida ning immuunsuse turgutamiseks on vaja abi leida mujalt.

Valio turundus- ja tootearendusdirektori Nele Jõemaa sõnul aitavad külmal ajal tervist hõlpsasti turgutada D-vitamiiniga rikastatud piimatooted, mis sisaldavad ka suures koguses kaltsiumi. ,,D-vitamiin aitab kaltsiumil organismis paremini imenduda ning tagab, et meie luud oleks terved ja tugevad. Samuti sisaldavad piimatooted vajalikus koguses rasva, mis aitab D-vitamiinil lahustuda ja tervise heaks tööle asuda,’’ lisab ta.

D-vitamiiniga rikastatud toitu peaksid tarbima kõik Eestis elavad inimesed: enamikel meie kliimas elavatel inimestel on D-vitamiini sisaldus veres alla soovitusliku koguse. See võib aga tekitada kurnatust ning suurendada haigustesse nakatumise ohtu. „Keha toetamine mitmekülgse ja vitamiinirikka toiduvalikuga on aga eriti oluline praegusel ajal, kui suur hulk inimestest töötavad kodukontorist ning liiguvad vähem värskes õhus,’’ leiab Jõemaa.

D-vitamiini piisavas koguses tarvitamine on eriti oluline just eakate, rasedate, imetavate emade, krooniliste haigustega inimeste ja laste hea tervise tagamiseks. Nende gruppide vitamiinivajadus on terve täiskasvanuga võrreldes palju suurem, mistõttu peaksid nad täisväärtuslikule toitumisele pöörama veelgi rohkem tähelepanu. Vanemad inimesed peaksid D-vitamiini tarvitama aastaringselt, et vähendada luuhõrenemise tekke riski, vältida hammaste lagunemist ning tugevdada lihaste, eeskätt südamelihaste funktsiooni. Valio tootevalikusse kuulub mitmeid D-vitamiinidega rikastatud piimatooteid, mis on täiendatud ka piimhappebakterite ning B12-vitamiinidega. Näiteks on heaks D-vitamiini allikaks Alma Vita+ laktoosivabad jogurtid, mis on ka heaks kiudaineallikaks. Kiudainerikkad toidud aitavad kaasa normaalsele seedetegevusele ning parandavad inimese üldist heaolu. Vita+ jogurtitele on magustamiseks lisatud vaid naturaalset puuviljasuhkrut ning kiudainerikkuse tõttu sobivad need hästi tervislikuks vahepalaks või hommikusöögiks nii täiskasvanutele kui ka lastele. „Kuna jogurtid on laktoosivabad, siis saavad neid tarbida ka inimesed, kes on otsustanud tervislikel või muudel põhjustel laktoosi oma menüüst välja jätta,’’ lisab Jõemaa.