10/15/2021

1,7 miljoni suurune hiigelinvesteering tõi Valiosse Eesti modernseima kohupiimatootmise

Valio investeeris ligi 1,7 miljonit eurot, et rajada Laeva tootmisesse uus traditsioonilise kohupiima tootmiseks vajalik seadmepark. Tegevjuhi sõnul on tegu viimaste aastate ühe suurima investeeringuga.

Valios on valminud piimatööstuse tänavune suurim investeerimisprojekt: Laeva meiereisse paigaldati uued tootmisseadmed, mis võimaldavad turule tuua Valio esimese traditsioonilise, sõmerate teradega kohupiima ning siseneda sellega uude tootekategooriasse. “Oleme võtnud eesmärgiks investeerida igal aastal umbes 5% käibest Laeva ja Võru tehase olulistesse arendusprojektidesse. Laeva tehase kohupiimatootmist oleme ette valmistanud aastaid, sest õige traditsioonilise kohupiima valmistamisprotsess on väga spetsiifiline ning soovisime olla kindlad, et seadmed, tehnoloogia ning koostisained vastaksid sellele, mida tarbijad õigelt traditsiooniliselt kohupiimalt ootavad,“ sõnas Valio Eesti tegevdirektor Maido Solovjov.

Pärast uut kodujuustuliini ning sellega seotud tehaselaiendust, on tegu viimaste aastate ühe suurima investeeringuga Laeva tehasesse. Tegevdirektorile teadaolevalt on kohupiima valmistamisel tegu Eesti kõige modernsemate seadmetega, mille valikul said määravaks nii tehase vajadustega sobiv võimsus, aga ka hügieeniparameetrid.

“Modernsete katelde puhul jäävad tootmisest ära kõik käsitsi tehtavad protsessid, mis tähendab, et alates lüpsist kuni toote valmimiseni voolab piim kogu aja ainult läbi torude ega puutu õhuga kokku. Tänu kaasaegsetele süsteemidele on toode igas faasis jälgitav ning võimalused „inimlikeks apsakateks“ on viidud miinimumini – see aitab meil tagada kõrgeimat toote kvaliteeti,” selgitab Solovjov ja lisab, et üheks masina suureks eeliseks on ka selle uuenduslik energiasäästutehnoloogia. “Reeglina jahutatakse tera ja vadak eraldi, kuid tänane lahendus on oluliselt ressursi- ja energiasäästlikum, kuna kasutame tootest eralduvat ja muidu jääkainena käsitletavat vadakut kohupiimatera jahutamiseks.“

Kui kohupiimapastasid ning -kreeme on Valio tehases valmistatud juba aastakümneid, siis uus seadmepark võimaldab toota just seda traditsioonilist, sõmerat kohupiima, mille valmistamisprotsess on kreemja tekstuuriga kohupiimatoodetest komplekssem. Kreemise tekstuuriga kohupiimatoodetes eraldatakse vadak tsentrifugaaljõu abil, kuid mahlaste kohupiimaterade säilitamiseks tuleb vadak pikema aja jooksul välja nõrutada. “Tänu kaasaegsetele seadmetele saame toota stabiilse kvaliteediga sõmerat kohupiima, mis on eriti valgurikas. Sõltuvalt tootest jääb valgusisaldus 16-18% juurde,” toob Solovjov välja. See tähendab, et juba 100g portsjon kohupiima katab 20-25% täiskasvanud inimese päevasest toiduvalgu vajadusest.

Alates oktoobrikuust on Alma traditsioonilised kohupiimad leitavad ka poelettidel. Kohupiimad on pakendatud 200g mugavalt avanevatesse pakkidesse ning on saadaval neljas eri versioonis: rosinatega, vanilliga, lahja ehk rasvatu ning koorene kohupiim.

„Jätkame investeeringuid Laeva ja Võru tehase olulistesse arendusprojektidesse, et kaasajastada hooneid ja tootmisliine, luua võimalusi uute kõrge lisandväärtusega toodete väljatöötamiseks ning tõsta meie konkurentsivõimet koduturul ja väljaspool Eestit,“ lisas Solovjov.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Kesk- ja Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Itaaliast, Kreekast ja Ameerika Ühendriikidest. Ettevõtte tootevalikust leiab igapäevaseid, aga ka funktsionaalseid piimatooteid, mille aluseks on Valio rahvusvahelise kontserni teaduslikud uuringud ja uued tootmismeetodid. Valios läbi viidud teadustööd on hinnatud ka Nobeli preemiaga.

Lisainformatsioon: Nele Jõemaa

Valio Eesti AS

Turundus- ja tootearendusdirektor

nele.joemaa@valio.ee

Pildi autor: Jake Farra