Jõulukeeks

12 portsjonit

Alma Eesti võid 225 g
Suhkrut 100 g
Mune 5 tk
Alma piparkoogimaitselist kohupiimakreemi 200 g
Jahu 250 g
Küpsetuspulbrit 1 tl
Soola 0,5 tl
Piparkoogi maitseainet 0,5 tl
Tumedat siirupit 2 spl
Rosinaid 200 g
Kuivatatud aprikoose 150 g
Kuivatatud musti ploome 150 g
Kuivatatud viigimarju 100 g
Sidrunit 1 tk
Apelsini 1 tk
Brändit 100 ml

Kaunistuseks

Martsipani 130 g
Suhkrumassi 130 g
Tuhksuhkrut

Valmistamine

Esmalt haki aprikoosid, ploomid ja viigimarjad väikesteks tükkideks. Tõsta kaussi, lisa juurde rosinad ja vala üle brändiga. Kata kauss kaane või toidukilega ning jäta puuviljad vähemalt 4 tunniks maitsestuma. Kui on aega, siis võid lasta ka üleöö puuviljadel kausis maitsestuda.

Järgnevalt vahusta toasoe või suhkruga ning lisa ükshaaval munad, ise samal ajal mikserdamist jätkates. Siis lisa kohupiimakreem ning mikserda veelkord läbi. Sega eraldi kausis omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja piparkoogi maitseaine ning lisa kuivainete segu järk-järgult tainale, ise jälle mikserdamist jätkates. Viimaks lisa siirup ja mikserda viimast korda. Kõige lõpus lisa tainale maitsestunud puuviljad ning sidruni ja apelsini riivitud koor. Sega veelkord korralikult läbi (ära enam mikserda).

Vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga ning tõsta tainas vormi. Küpseta 160 kraadises ahjus 1,5 tundi. Lase koogil jahtuda ning eemalda siis vormist. Soovi korral kata kook martsipani ja suhkrumassiga. Selleks lõika esmalt koogi pind siledaks ning immuta apelsinist pressitud mahlaga. Järgnevalt rulli martsipan tuhksuhkruga kaetud tööpinnal õhukeseks ning tõsta koogi peale. Lõika ülejäänud servad ära. Seejärel rulli ka suhkrumass tuhksuhkruga kaetud tööpinnal õhukeseks. Siis pintselda martsipani kihti vähese veega ning tõsta peale suhkrumassi kiht. Jällegi, eemalda üle ääre jäävad servad.


Kaunist jõuluaega!

Jaanika ja Signe, Valio toidublogijad
http://maitsevseiklus.blogspot.fi