Vastlakuklid

Tainas

Käesooja Alma piima 2,5 dl
Presspärmi 35 g
Nisujahu 600 g
Suhkrut 1 dl
Kardemoni 1 tl
Soola näpuotsatäis
Alma Eesti võid 100 g
Muna 1 tk
Mandlilaaste Peotäis

Täidis

Alma vahukoort 400 ml
Suhkrut 4 spl
Moosi

Valmistamine

Lase munadel, piimal, võil ja pärmil ca 1 tund enne taigna valmistamist toasoojas seista. Taina valmistamiseks kasuta suurt, puhast ja kuiva potti või kaussi. Kuumuta piim käesoojaks ja võta tulelt. Vala piim anumasse, mille sisse hakkad tainast valmistama. Lahusta pärm käesoojas piimas ning seejärel lisa pool jahukogusest (sõelu jahu, mitte ära vala otse). Klopi segu ühtlaseks massiks ja lase soojas kohas ca 30 minutit kerkida.

Sega juurde toasoe pehme või, suhkur, sool, kardemon ja sõelu hulka ka ülejäänud jahukogus. Sõtku tainas ühtlaseks massiks (tainas peab kausi küljest lahti tulema lõpuks). Seejärel kata pott rätikuga ning pane sooja kohta kerkima. PS! jälgi, et ei oleks tuuletõmmet. Lase taignal kerkida kahekordseks (ca 1 tund).

Kui tainas on kerkinud, hakka sellest kukleid voolima. Puista enne voolimist õrnalt üle ka jahuga. Tee ühesuurused pallikesed ning aseta need ahjuplaadile natukeseks kerkima. PS! kukleid plaadile asetades pea meeles, et need kerkivad: jäta piisavad vahed sisse. Enne ahju panemist määri kuklid üle lahtiklopitud munaga. Laota peale ka mõned mandlilaastud. Küpseta ahjus 220 kraadi juures umbes 15 minutit või kuni kuklid on kuldpruunid. PS! Lase ahjul eelnevalt õige temperatuurini soojenda ja kui kuklid ahjus on, ära ava vahepeal ahju ust.

 

Lase kuklitel maha jahtuda ja lõika seejärel pealt mütsike. Vahusta Alma vahukoor suhkruga tugevaks vahuks. Pane kuklile kõigepealt meelepärast moosi, siis vahukoort ja kõige lõpuks aseta peale mütsike.

 

Head nautimist!