Forte valmib suures osas juustumeistrite käsitööna, kuid juustukerade tootmine moodustab kogu valmimistsüklist siiski üsna väikese osa. Toote üldine kvaliteet ja maitse kujunevad selle küpsemise käigus, mis eeldab väga spetsiifilisi tingimusi.
Forte juustu toodetakse Lõuna-Eesti farmide parima kvaliteediga piimast. Juustu valmimine kestab pikki kuid ning nõuab äärmiselt hoolikat, puhast ja täpset tootmisprotsessi. Juustu tegemiseks kasutatakse spetsiaalset vasepinnaga juustukatelt, pressitud, vormitud ja soolatud juusturattad viiakse küpsema spetsiaalsetesse laagerdumiskeldritesse. Juustu soolamisaeg on päris pikk – juustukerad soolduvad meresoolaga soolavannides keskmiselt 18-21 päeva. Selle aja jooksul tekib juustule väga kõva koorikpind, mis on kriitilise tähtsusega juustu edasisel küpsemisel.
Forte juustukerad kaaluvad keskmiselt 36-38 kg ja 1 kilo Valio Forte juustu valmistamiseks kulub ligi 13 liitrit piima.
Forte juustud laagerduvad nii Itaalias Parma piirkonnas kui ka alates 2014a algusest Eestis Võru juustutehases. Võru Forte juustuladu on esimene Eestis, kus on loodud kõik vajalikud tingimused ja tehnoloogia kõvade juustude laagerdamiseks Itaalia juustukeldritega võrreldavates tingimustes. Selleks on ehitatud optimaalse õhuniiskuse ja temperatuuriga ladu, kus puuriiulitele paigutatud juusturattaid puhastatakse ja pööratakse iga 10 päeva tagant. Juustusid hooldab spetsiaalne robot, mis võtab riiulist juustukera, harjab seda igast küljest ning asetab tagasi riiulile. Kui juustud on kümme kuud laagerdunud, kontrollitakse nende kvaliteeti. Kvaliteedikontrolli läbivad ainult ideaalselt küpsenud, ühtlased ja pragudeta juustud.
Kuna juust valmib ilma igasuguse katteta aasta kuni kaks, peab kõva koorik kera lõhenemiste ja riknemiste eest kaitsema. Juustu lahtiselt hoidmisel on oma kindel eesmärk – õhu käes valmimine annab juustule parema maitse, lõhna ja konsistentsi. Kui juustu pinnale tekib küpsemise ajal lõhe, kipub sinna kiirelt tekkima hallitus. See aga rikub kahjuks terve juustukera.