Parmesanivaht ja ise tehtud krõpsud

Parmesanivaht

Alma Eesti võid 82% 15 g
šallot sibulat 1
valget veini 60 ml
kanapuljongit 125 ml
Valio Forte Classico kõva itaaliapärase juustu kuubikuid 125 g
Alma vahukoort 35% 200 ml
riivitud Valio Forte Classico kõva itaaliapärase juustu 25 g
laimi mahla
soola
Cayenne pipart

Valik ise tehtud krõpse

kartulit
maguskartulit
porgandit
suvikõrvitsat
kirsstomateid

Valmistamine

Kõigepealt valmista parmesanivaht. Selleks kuumuta kastrulis või, tükelda sibul peeneks ning küpseta sibulat keskmisel kuumusel umbes 3 minutit. Seejärel lisa kastrulisse vein ja keera kuumus kõrgemaks, kui vein on peaaegu täiesti ära redutseerunud, siis lisa puljong ja kuubikuteks tükeldatud parmesan ning keera kuumus madalaks. Umbes 2 peale, nii, et kergelt puljong väreleks ning lase umbes 30 minutit parmesanil podiseda, kuni muutub pehmeks. Kui parmesan on pehme, siis lisa koor ja kuumuta segu keemiseni. Kurna segu läbi peene sõela, nii, et saaksid võimalikult palju vedelikku kätte (tahket massi ei kasuta). Kalla saadud vedelik blenderisse ja lisa juurde 25 grammi riivitud parmesani, 1 laimi mahl, veidike meresoola ja näpu otsaga cayenne pipart. Lase blendril segu väga peeneks töödelda ja vajadusel kurna uuesti läbi sõela. 
Kõige parem on seda vahtu serveerida sifoonpudelist, kui seda pole, siis jahuta segu ja vahusta blenderis ning serveeri koheselt.

Krõpsude valmistamisel tuleb jälgida, et köögivilja tükeldus oleks väga õhuke ja et küpsetamisel köögivilju väga ära ei kõrvetaks. Kartuleid ja porgandeid soovitan küpsetada fritüüris kuuma õli sees. 180 kraadi juures, sellest kõrgemal temperatuuril lähevad köögiviljad väga kiiresti kõrbema ja maitse mõrkjaks. Küpsetusaeg peaks olema selline, et köögiviljad muutuvad kuldseks ja seejärel tuleks kohe õlist välja võtta ning paberrätikule nõrguma panna. Lõpetuseks maitsesta soolaga.
Suvikõrvitsat soovitan küpsetada ahjus 180 kraadi juures, õliga piserdatuna ja soolaga maitsestatuna. Küpsetusaeg on varieeruv, olenevalt ahju võimsusest ja tükelduse paksusest. Seega tuleks jälgida värvi ja konsistentsi.
Tomatite küpsetamine toimub madalamal temperatuuril, kui teised köögiviljad, 100 kraadi juures, ehk võib isegi öelda, et kuivatasin tomateid. Ühest kirsstomatist sain umbes 5 ratast ja küpsetamisel kasutasin hingavat silikoonmatti, ehk siis silikoonmatti, millel on väikesed augud sees, et õhk läbi käiks. See aitab kõvasti kuivatamise kiirusele kaasa. Kuivatamise aeg võib isegi olla kuni 5 tundi.
See on tegelikult väga väike valik millest annab krõpse teha. Igaüks saab valida endale meelepärased köögiviljad, millest krõpse valmistada.

 

Kristian Neemela, Valio toidublogija
http://kristiankokkab.blogspot.fi/