Ahjuõuna jogurti tort karamellipudingu kattega

Põhi

Digestive küpsist (Suhkruvaba) 110 g
Alma Eesti või 82% 50 g

Vahekiht

magusamat õuna (õun ca 200g, koorimata) 2
Vana-Tallinna likööri 3 spl
kaneeli 1 tl
vett 100-130 g

Täidis

Alma ahjuõuna täispiimajogurt 350g 350 g
Alma vahukoor 35% 250 g
želatiinilehte 6 tk
suhkrut 50 g
piima 40 g

Kate

Alma puding karamelli 230 g
želatiinilehte 2 tk
piima 30 g

Valmista kõige esimesena vahekiht. Selleks tükelda õunad väikesteks kuubikuteks, lisa kastrulisse koos õunaga liköör, kaneel ja vesi. Hauta madalal kuumusel 15-20 minutit, kuniks õunatükid on pehmed ja kreemised, veidi moosine tekstuur. Vala kiht veidi väiksemasse vormi, kui on koogivorm. Antud retseptis on kasutatud 18 cm koogivormi. Vahekihi jaoks pane küpsetuspaber väiksema (näiteks kauss), vala täidis ja et kiht ei jääks liiga paks, võid lusikaga veel kõrgemale äärtesse määrida. Aseta vahekiht sügavkülma ca paariks tunniks tahanema, kui tegid õhema kihi, võid saada kiiremalt valmis.

 

Valmista ette põhi, purusta digestive küpsised ja sega sulatatud võiga, aseta puru ühtalselt vormi põhja, pane külmakappi.

 

Täidise jaoks pane külma vette likku 6 želatiinilehte. Vahusta vahukoor ja suhkur, lõpus lisa juurde jogurt, sega spaatliga läbi. Kuumuta pliidil piim, pigista želatiinilehtedest välja üleliigne vesi. Võta anum pliidilt ja hakka samal ajal segades želatiini lehti lisama. Kui segu on ühtlane vala see täidisele ja sega kõik korralikult läbi. 

 

Võta külmkapist põhi ja sügavkülmast vahekiht. Pane põhjale ca veerand kogusest täidisest. Aseta selle peale vahekiht ja kalla peale ülejäänud täidis. Lase üleöö seista. 

 

Karamelli pudingu katte jaoks pane jahedasse vette likku 2 tk želatiinilehte, oota 15 min. Kuumuta anumas piim, keera kuumus maha ja pigista želatiinilehed üleliigsest veest tühjaks, sega, jälgi, et tükke sisse ei jääks. Sega juurde puding ning vala tordile, lase taheneda. Töökäike on küll palju, aga kõik tegevused võtavad tegelikult vähe aega, seega kõik ahjuõuna sõbrad, kus Vana Tallinn mõnusa nüansi lisab võiksid selle proovimise kindlasti ette võtta.

 

Retsepti autor: Marjaana Vaher https://www.marjaanavaher.ee/