Forte juustu ajalugu: Eesti - Itaalia ühislooming

Võib öelda, et Forte juust valmib Itaalia oskusteabe ning Eesti juustumeistrite hoole ja armastuse ühisloominguna.

1990. aastate lõpus külastasid Eestit juustugurud ühest Itaalia suurimast Parmigiano Reggiano ja Grana Padana juustude tootjafirmast. Itaallased avastasid, et eestimaine kvaliteetne toorpiim sobiks ideaalselt itaaliapärase kõva laabijuustu valmistamiseks.

Saviola S.p.a oli aastatel 1998-2003 Võru juustutööstuse üheks osanikuks. Kuna  Saviolal oli rohkem kui saja-aastane kogemus parmesani tüüpi  juustude  tootmisel, oli Võrus sarnase juustu tootmise käivitamine igati loomulik samm.  Meisterlikkuse omandamine võttis oma aja, mille seas olid ka mitmed Võru  juustumeistrite sõidud Itaaliaasse, kus teadmisi omandamas käidi. Õpitu  tulemusel pandi esimesed itaaliapärase kõva juustu juustu kerad Võrus küpsema  2002. aastal. Koostöö Saviolaga kestab tänini  ning suurem enamus Võru  tehases toodetud kõvast juustust müüaksegi Itaaliasse.

Eesti turul müüdi algul juustu Parmisani nime all, alates 2006 kasutatakse nime Forte. Forte Speciale juust lisandus uue tootena Valio juustusortimenti 2012. aasta veebruaris.